Kategorie: Články

Okáč bojínkový, motýlí křídla pokrytá rosou

Vstával jsem opravdu velmi brzy, abych mohl být již po páté hodině ráno na louce a fotit za toho nejlepšího světla. U této lokality je výhoda, že je ze všech stran obklopena lesem a tak máte dostatek času pracovat, než na vás zasvítí první sluneční paprsky. Ale to nic nemění na faktu, že kdo se rozhodne pro fotografování motýlů, potřebuje notnou dávku trpělivosti a vytrvalosti.

 

 

 

 

 

Okáč bojínkový a pětiprstka žežulník

Toto místo znám již několik let. Roste tam široká paleta orchidejí  a také tam najdete několik druhů motýlů. Jako nejhojnějšího zástupce z čeledi babočkovitých tam můžete pozorovat okáče bojínkového. Také jsem tam viděl velmi vzácného modráska černoskvrnného  z čeledi modráskovitých (na toho se již příští sezonu těším), jednu fotografii   jsem  tento rok udělal. Bylo tam  tolik lákadel (toho času jsem tam byl prioritně  za  orchidejemi), že na vše  nebylo dostatek  času. Nebo bělásek  ovocný z čeledi běláskovitých. Člověk by se tam musel odstěhovat na dva měsíce a ležet celou tu dobu v trávě a fotit,  aby stihl všechno. A  také si něco musíte přece nechat na příště. O důvod víc se vrátit.

 

Jak a kdy fotografovat motýly

Pro fotografování  motýlů je asi nejlepší  doba brzy ráno, nebo když se začínají ukládat ke spánku.  Motýli jsou tvorové studenokrevní. Jejich aktivita  je závislá na teplotě jejich těla. Jakmile se jich ale dotknou první sluneční paprsky, které je zbaví rosy, můžete pozorovat jak se začnou pohybovat, otevírat svá křídla a vystavovat je teplu, a o pár minut později začnou létat. Pak je fotografování  o trochu složitější. Určitě také  máme všichni tu  zkušenost, že když se k motýlům  začneme přibližovat,  velmi  rychle odlétají. Mají určitou bezpečnou hranici na kterou nás nechají se přiblížit a pak se přesouvají jinam. Motýli spoléhají  především na  svůj zrak a jsou velmi citliví na prudké pohyby ve svém okolí.  Vždy je lepší se pohybovat velmi pomalu a nejlépe  v takové  úrovnive které se motýl nachází. Je  to o velké trpělivosti a o tom dozvědět se víc o jejich chování. Ale ani to nikdy nezaručuje stoprocentí úspěšnost při jejich fotografování.  Pro mne to ale začíná být další směr ve fotografování přírody kterým se chci ubírat.

 

Okáč bojínkový, popis druhu, (zdroj Wikipedie)

 

Související články:

Bělásek ovocný a okáč bojínkový, za motýly na Šumavu

 

Galerie:

Okáč bojínkový

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotografováno v červenci 2020)

 

 

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


Nebyly přidány žádné komentáře.