Kategorie: Články

Rosomák sibiřský, moje večerní a ranní setkání

První den pobytu při mojí druhé návštěvě ve Finsku jsme šli ráno před odpoledním odchodem do krytů na procházku po okolí. Rozhodli jsme se, že půjdeme směrem k ruské hranici. A právě tím směrem byl první kontakt s rosomákem našimi kolegy.

 

 

Další setkání s rosomákem

Už při první cestě do finské Karélie v roce 2016 jsem si moc přál potkat toto úžasné a skrytě žijící zvíře severské přírody. Podařilo se! Při mém návratu na sever o rok později  již moc nedoufám, že bych mohl mít takové štěstí. Ale jednoho večera to opět přišlo. Pozoruji před sebou vodní hladinu středně velkého jezírka a periferně zahlédnu na levé straně, jak něco černého proběhlo v trávě. Ihned mne to napadlo. Nemůže to být nic jiného než rosomák. Ale to ještě netuším, že kontaktů s tímto zvířetem bude víc a z větší blízkosti. Bylo něco kolem půl šesté odpoledne. Zvíře bylo od mého krytu vzdáleno odhadem čtyřicet možná padesát metrů. Na začátku bylo v takovém úhlu, že nemohu ani fotografovat. Rosomák je zvíře které je neustále v pohybu.  A když se už na pár vteřin zastaví, tak je na takovém místě, kde je vysoká tráva. Zase smůla. Zhotovit pěknou fotografii, kde mu to bude slušet je docela zábava a je to hlavně o velmi velkém štěstí. Po chvilce ale pár fotografií přesto udělám. Když rosomák odešel už si nedávám velkou naději, že se vrátí. Ten večer se ještě vrací jednou. Fotografování už nebylo ale možné kvůli světelným podmínkám.



Blízké setkání, ne víc než dva metry

Neustále si říkám proč nepřišel blíž. To jsem ještě netušil, že ráno bude od mého krytu na dva metry. A pak to přišlo! Na levé straně od mého domečku zaslechnu šramot. Zvedám se ze židličky a sleduji okolí. Byl tam! Ne víc než čtyři metry. Jen ho sleduji a ani nefotografuji. Jen si to užívám. Pak se přesouvá před můj úkryt a já ho mám přímo na dotek. Jednu chvilku si vzjemně hledíme přímo do očí a já mačkám spoušť fotoaparátu. Po pár vteřinách opouští scénu a mizí na pravé straně. Neustále ho pozoruji jak kopíruje břeh jezírka a v okamžiku zmizí v lese. Další z nádherných zážitků v přírodě. Stejně se tam ještě vrátím.

 

Rosomák sibiřský, popis druhu, (zdroj Wikipedie)

 

Související články:

Medvěd hnědý, za medvědy do barevného Finska

Muflon, návštěva u rohatých v mojí oblíbené oboře

Srpnová podvečerní zastávka v dančí oboře

Sysel obecný, strážci z letiště

Muflon obecný

Veverka obecná, veverčí ráj

Daněk skvrnitý, náhodné setkání s oborníkem

Norek americký, lovící šelma

Veverka obecná, do Štěpánky na veverky

Kozorožec alpský a kamzík horský, návštěva podzimního Gran Paradisa

Tuleni z malého ostrova Dune

Medvěd hnědý z Malé Fatry na Slovensku

Svišť horský ze svahů pod Grossglocknerem

Lasice hranostaj, lstivá šelma z tůní

 

Galerie:

Rosomák sibiřský

 

 

 

 

 

(Fotografováno v září 2017)

 

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


Nebyly přidány žádné komentáře.