Kategorie: Články

Hlístník hnízdák, nenápadná orchidej

Při zimní přípravě cest za orchidejemi, jsem se zaměřil na tuto pro někoho možná nezajímavou rostlinu, která patří také do čeledi vstavačovitých. Můžeme ji najít také pod názvy hnízdovka nebo hnízdík. Po prvním setkání s touto rostlinou musím říct, že tato orchidej zase tak nezajímavá není.

  

Hledání lokality ve Středních Čechách

Když jsem se připravoval během zimních večerů na cesty za orchidejemi, tak mne zaujala právě tato orchidej. Při hledání lokality jsem bral v úvahu také to, aby se mohl přidat můj kamarád Jirka K. a proto jsem hledal ve Středních Čechách. Netrvalo dlouho a nalezl jsem jedno místo nedaleko Nymburka. Ale jak to tak chodívá život rád plány mění.


Hlístník hnízdák ve Svitavské pahorkatině

Na konec jsme hlístník hnízdák fotografovali koncem května při cestě na Vysočinu přesněji ve Svitavské pahorkatině při hledání lokality střevíčníku pantoflíčku, ale ten byl již odkvetlý. Na této lokalitě se vykytují čtyři druhy orchidejí. Vstavač nachový, okrotice bílá, střevíčník pantoflíček a hlístník hnízdák. V plném květu jsem na lokalitě nalezl právě hlístník hnízdák a okrotici bílou. Vstavač nachový byl těsně po květu a střevíčník pantoflíček také. Myslím, že příští rok se tam opět podívám a to za vstavačem nachovým. Zopakovat si návštěvu tak zajímavého místa bude stát za to. Pro někoho může být hlístník hnízdák nezajímavá a možná až odpudivá rostlina, ale musím říct, že opak je pravdou. U nás je tato orchidej řazena mezi vzácnější druhy a je docela rozšířená, ale určitě si zasluhuje naší pozornost a ochrannu.


Bohatá lokalita hlístníku hnízdáku a okrotice bílé

O týden později jsem se dostal na jednu lokalitu nedaleko města Strakonic, kde roste tato orchidej společně s okroticí bílou v hojném počtu. Odhaduji že hlístníku hnízdáku tam bylo něco okolo 100 rostlin a okrotice bílé  cca 1000 rostlin na jedné lokalitě. Příští rok se tam zcela jistě vrátím.

 

Související články:

Okrotice červená, orchidej ukrytá v lese

Orchideje v červnu, Šumava plná orchidejí

Vstavač bledý, na poslední chvíli

Orchideje, krása na dosah ruky

Šumavské orchideje, návrat na Šumavu

Střevíčník pantoflíček, klenot z Jižních Čech

Orchideje na ostrově Runde, prstnatec plamatý

Vstavač kukačka pod Javorníkem a u Českého Krumlova, rozkvetlá Šumava

Orchidejová sezóna, první kilometry za orchidejemi

 

Hlístník hnízdák, popis druhu, (zdroj Wikipedie)

 

Galerie:

Hlístník hnízdák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Fotografováno v roce 2014)

 

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


Nebyly přidány žádné komentáře.