Kategorie: Články

Orchideje, krása na dosah ruky

Dlouhou dobu jsem ani netušil, že něco takového roste téměř za domem, kde bydlím. Abych byl úplně přesný tak na mou nejbližší lokalitu prstnatce májového to mám 11 km. Když jsem toto místo viděl poprvé sedl jsem si na zadek. Lokalita čítá podle mého skromného odhadu něco kolem 1000 rostlin. Jde asi o nejrozšířenější druh české orchideje u nás. Na focení orchidejí jsem pozval své přátele fotografy Jirku, Danu a Martu, které jsem poznal při cestě do Norska.

 

 

 

Focení v dešti

Toto focení jsem plánoval delší dobu a bál se aby bylo dobré počasí. A jak to tak v životě chodí tak v den focení pršelo. Ale jak se ukázalo, tak déšt měl také své kouzlo . Muselo se trochu improvizovat a tak jsem vzal kolegy na dvě místa i na Šumavě kde mám lokality Vstavače kukačky. Když jsme dorazili na místo, které se nachází v okrese Český Krumlov, byla obloha černá jako před koncem světa. Poprchávalo. Zaparkoval jsem auto a šel obhlídnout svah, kde vstavač kukačka roste v hojném počtu. A v tom se spustil prudký déšt. Prošel jsem místo a zjistil, že zdejší lokalita už téměř odkvetla. Po návratu do vozu , jsem řekl ostatním , že chvilku počkáme a pokud nepřestane jedeme zpět k Písku. A tak se i stalo. Ještě,  že jsem si připravil dostatek náhradních míst, kde  případně fotit. Pár hodin probíhalo focení u Písku, které nám přerušoval občasný déšt, ale už nám to nevadilo. Voda na květech byla zajímavá.

 

 

 

Orchideje za domem

Pak jsem navrhl, že zajedeme na lokalitu vstavače kukačky, kterou jsem našel v okrese Klatovy. Roste zde odhadem kolem 8000 rostlin. Ale určitě to je ještě o nějaký ten tisíc víc. Ta louka se musí prostě vidět. Po příjezdu do vesničky, kde na kraji jednoho svahu leží ono místo, jsem oslovil místního obyvatele a zeptal se, kde přesně se orchideje nachází. Okamžitě odpověděl, měl ho totiž za domem.  Ani chvilku neváháme a už jdeme na to úžasné místo. Téměř po třech hodinách intenzivního focení odcházíme s tím, že se příští rok znovu vrátíme. 

 

Související články:

Okrotice červená, orchidej ukrytá v lese

Šumavské orchideje, návrat na Šumavu

Orchideje v červnu, Šumava plná orchidejí

Vstavač bledý, na poslední chvíli

 

Galerie:

Prstnatec májový, Vstavač kukačka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Fotografováno v květnu a červnu 2012)

 

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


Nebyly přidány žádné komentáře.