Kategorie: Články

Orchideje na ostrově Runde, prstnatec plamatý

O tom, že na ostrově Runde je možno vidět i jeden druh orchideje a to prstnatec plamatý jsem věděl ještě před samotným odjezdem na ostrov. O to víc jsem se na tuto rostlinu těšil, protože floru mám moc rád.

 

 

 

 

 

Za orchidejemi na ostrov Runde

Několik měsíců před odjezdem na ostrov Runde, jsem hledal na internetu informace o tomto místě a  také o orchidejích. Po zadání oné destinatce se objeví spousta odkazů. Tento ostrov je již docela známé místo a to díky několika českým fotografům divoké přírody. A také proto se ostrov Runde stal od určitého roku velmi vyhledávanou lokalitou pro fotografování hlavně papuchalka bělobradého, který je hlavním lákadlem, proč se na tento krásný ostrov vydat. Ale určitě to není jedinný důvod proč tuto část Norska navštívit.

 

 

 

Ostrovní orchidej, prstnatec plamatý

Na orchideje jsem se velmi těšil. A byl to i jeden z důvodů proč jsem si ještě pár dní  před odjezdem pořídil nový objektiv Canon 100 f/2.8 L Macro  IS USM. Myslím, že již druhý den ráno pobytu na ostrově jsem byl fotografovat prstnatec plamatý blízko pobřeží. A během týdne  jsem pak mohl orchideje spatřit téměř po celém ostrově. Bylo zde možno nalézt i několik barevných forem této rostliny. Někdy  bylo fotografování orchidejí docela obtížné díky větru, který tam vane. Ale o to víc to bylo setkání příjemné, že i v tak drsných podmínkách na severu Evropy můžeme najít tak krásné rostliny.

 

 

 

Prstnatec plamatý, popis druhu

Roste na vlhčích slatinách a rašeliništích. Vyhledává vlhké až mokré a humózní půdy.
Je to vytrvalá bylina, 30–60 cm vysoká. Lodyha je vzpřímená a olistěná nad polovinu. Listy (6–10) jsou šikmo odstálé, hnědě až červenohnědě skvrnité, někdy bez skvrn. Dolní listy jsou při bázi zúžené, kopinaté až čárkovité, nejširší zhruba v polovině délky. Květenství je nejprve kuželovité, později válcovité, dlouhé až 12 cm, kvete od června do července. Květy jsou fialové nebo růžové, vzácně bílé. Pysk má souměrnou nachovou kresbu z drobných teček nebo čárek. Střední úkrojek trojlaločného pysku je nápadně menší než postranní laloky. Plodem je tobolka. Prstnatec plamatý se vyskytuje v západní, střední a severní Evropě. V České republice je možno prstnatec plamatý nalézt ve slatiném komplexu na Českolipsku.

 

Související články:

Papuchalk bělobradý, ostrovní klaun

Návštěva norského ostrova Runde

Ústřičník velký, křikloun ostrova

Chaluha velká, útočící chaluha

Norek americký, lovící šelma

 

Galerie:

Prstnatec plamatý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotografováno v červenci 2011)

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


Nebyly přidány žádné komentáře.