Kategorie: Články

Orchideje v červnu, Šumava plná orchidejí

Je úterý ráno a já vstávám s vědomím, že odpoledne konečně přece jen vyrazím po delší pauze fotit české orchideje. Mám domluvené setkání s kamarádkou Lenkou na jedné z mnoha lokalit orchidejí, které jsem si našel na Šumavě. Tato lokalita je známá výskytem vstavače kukačky. Ale výjmečnost této lokality je v počtu druhu, který zde roste. Lokalita čítá odhadem 8.000 rostlin. To jsem ale ještě netušil, že mne čekají dvě překvapení.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Solitér mezi kukačkou, Vemeník zelenavý

Na místo jsem dorazil s menším zpožděním. Když jsem došel na místo všiml jsem si , že Lenka již byla pohlcena tou krásou všude kolem.  Trochu jsem se zdržel v knihkupectví a doma přípravou informací  na další cestu za orchidejemi, kterou plánuji na víkend do Českého Středohoří s kamarádem Jirkou. Ale vše se bude odvíjet podle povodňové situace.  Malé přivítání  a už jsem ležel v trávě. Dnes jsem mohl  konečně vyzkoušet nové Goretexové oblečení, které jsem si pořídil pro takové akce. Dnes po mnoha deštivých dnech se docela dobře hodilo. Půda je velmi promáčená. To první překvapení dnešního dne bylo nalezení orchideje vemeníku zelenavého.

 

 

 

 

  

 

Vstavač osmahlý, na břehu rozvodněné Otavy

Focení vstavače kukačky jsem si dokonale užil a Lenka mi děkovala , že jsem ji prozradil toto úžasné místo. Během focení Lence zazvonil telefon a v něm se ozvala její kamarádka, která ji sdělila , že blízko hradu Rabí je místo, kde právě kvete vstavač osmahlý. V 18:30 jsme společně odcházeli směrem k našim autům. Následoval rychlejší přesun na druhou lokalitu. Místo nacházíme rychle. Jdeme kolem rozvodněné  řeky Otavy a v dálce je vidět hrad Rabí. Přicházíme na určené místo.  Začínáme se rozhlížet a hledat vstavač osmahlý. Po chvilce pátrání  ho nacházíme.  Na břehu Otavy zakončíme den ve společnosti vstavače osmahlého a po hodině odjíždíme domů. Ve středu mne čeká návrat na Šumavu a to cesta za tořiči, bradáčkem vejčitým,okroticí bílou, prstnatcem májovým a prstnatcem bezovým.

 

Související články:

Okrotice červená, orchidej ukrytá v lese

Šumavské orchideje, návrat na Šumavu

Vstavač bledý, na poslední chvíli

Orchideje, krása na dosah ruky

 

Galerie:

 Vstavač osmahlý, Vstavač kukačka, Vemeník zelenavý

 

 

 

 

 

 

 

(Fotografováno v červnu 2013)
                                 

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


, chvála odpovědět
Michale, zdařilé fotky i článek 5
icon odpověděl(a)
Ahoj, bylo to moc fajn focení. Tak snad brzy bude další společné. Měj se fajn a užívej zbytek léta. 1
, jen tak odpovědět
Michale,
hezký článek a zejména fotky jsou parádní! Už aby nám to zase rozkvetlo!
icon odpověděl(a)
Ahoj Jiří, děkuji a jsem moooc rád, že se fotky líbí a i těch pár slov co jsem ze sebe dostal. 5 Také se těším na příští rok. Příští jaro dáme Karpaty. Když pomyslím, že se blíží ta k..... zima. Díky za návštěvu. Měj se. Michal