Kategorie: Články

Orchidejová sezóna, první kilometry za orchidejemi

Celou zimu jsem se těšil na první jarní den. Ten jsem tento rok strávil u šafránu bělokvětého a nesmírně jsem si to užil. Ale také jsem se moc těšil na první den, až opět vyrazím za orchidejemi. Pro změnu první květnový den letošního roku jsem navštívil svoje oblíbené místo vstavače kukačky a jedinou lokalitu vstavače bledého v Jižních Čechách.

 

 

 

Orchidejová sezóna v plném proudu

Konečně to opět začalo! Od začátku roku jsem se nemohl již dočkat, až opět budu sedět pod borovicovým lesíkem na svahu své oblíbené lokality vstavače kukačky a dívat se do malebného údolí, kde se vše začíná zbarvovat. Příroda se odívá do sytě zelené a koruny stromů jsou obsypané bílými květy. Trávení volného času v přírodě je skvělý relax a já si vždy perfektně odpočinu a vyčistím hlavu. Od rána sice pršelo, ale právě takové počasí je celkem ideální pro fotografování orchidejí. Když jsem vyjížděl z Písku tak déšť ustal a pršet opět začalo, když jsem byl již na stráni u vstavače kukačky. Využil jsem deště a fotografoval. Myslím, že fotografie orchidejí právě v dešti jsou hezčí a zajímavější. Tento rok jsem si naplánoval několik cest za českými orchidejemi. Ty druhy orchidejí,  které jsem loňský rok nestihl, jsem si naplánoval na tento rok. Snad se to časově poskládá tak, abych je mohl navštívit.

 

Vstavač bledý, náhodné setkání

Je první květnový den a já se rozjel na dvě lokality orchidejí. Tou první, byla návštěva  vstavače bledého, kterou mám kousek od svého města. Kamarádka Dana která bydlí v Olomouci byla zmíněný vstavač bledý již fotografovat koncem dubna. Tato orchidej kvete jako první ze všech českých orchidejí. Po pár minutách jízdy autem přijíždím po lepší polní cestě k lokalitě. Ihned si vzpomenu, jak jsem před dvěma roky právě tady zapadl s vozem do bahna. Beru věci a vydávám se podél borovicového lesa k místu mého prvního cíle. Cestou mne doprovází dvě sojky obecné a nade mnou na nebi krouží dravec. Po příchodu na místo vidím kvést několik rostlin které, jsou chráněny klíckami (kvůli lesní zvěři) a další jsou těsně před květem. Po pár minutách si všimnu člověka co se pohybuje pár metrů ode mne. Dotyčný pán mne osloví a dáme se do řeči. Dozvídám se, že  v lese sází nové stromky a stará se o danou lokalitu. Záslužná to činnost! U vstavače bledého jsem se zdržel téměř půl druhé hodiny a pomalu jsem se vydal zpět k vozu, abych se přesunul na mou druhou zastávku.

 

Vstavač kukačka, orchidejové moře

Druhou zastávkou byla má nejoblíbenější lokalita z mnoha, kde ve velkém počtu roste vstavač kukačka. Během cesty začalo drobně krápat. Začal jsem si říkat, že by mohlo trochu sprchnout. Voda ve fotografii je vždy zajímavá, alespoň u rostlin. Když jsem přijel do malé vísky nad kterou se rozprostíra lokalita a kde nechávám také auto, obloha již byla plna těžkých mraků. Opustil jsem vůz a vydal se po cestě mezi chalupami do svahu k orchidejím. Nádhera! Louka byla poseta několika tisíci rostlin a celá zářila fialovou barvou. Přijel jsem právě včas. Rostliny byly plné života a čerstvé. Odložil jsem batoh a začal fotografovat. K dokonalosti jen chyběl klid, který nedaleko narušoval  motokrosový závod. Pro mne totální nesmysl a zbytečné ničení přírody! Zápach spáleného paliva z motorek byl cítit na velkou vzdálenost.  Po hodině mezi vstavači se intenzivně rozpršelo a ani jsem neměl snahu se schovat do přilehlého borovicového lesa. Myslím, že právě v dešti vzniklo pár pěkných fotografií. Pokud vše půjde podle plánů tak za pár dní se budu opět pohybovat mezi orchidejemi. Ale to již bude na LitoměřickuČeském středohoří.

 

Související články:

Okrotice červená, orchidej ukrytá v lese

Orchideje v červnu, Šumava plná orchidejí

Vstavač bledý, na poslední chvíli

Orchideje, krása na dosah ruky

Šumavské orchideje, návrat na Šumavu

Střevíčník pantoflíček, klenot z Jižních Čech

Hlístník hnízdák, nenápadná orchidej

Orchideje na ostrově Runde, prstnatec plamatý

Vstavač kukačka pod Javorníkem a u Českého Krumlova, rozkvetlá Šumava

 

Galerie:

Vstavač kukačka, Vstavač bledý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotografováno v květnu 2015)

 

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


Nebyly přidány žádné komentáře.