Kategorie: Články

Ropucha obecná, hojný obyvatel našich lesů, žabí migrace

Nadešlo jaro a tím i žabí migrace. Nedočkavě jsem tento rok opět sledoval nedaleko svého bydliště jednu lokalitu, kde se hojně vyskytuje náš nejznámější a nejrozšířenější žabí druh, kterým je ropucha obecná.

 

 

 

Ropucha obecná, migrace za účelem páření 

Přelom měsíce března a dubna je časem žabí migrace ze zimovišť, která je zakončena jejich pářením. Stěhování žab do rybníků trvá přibližně tři až čtyři týdny a je zahájeno, pokud noční teplota nepoklesne pod plus pět stupňů. Při cestách autem si můžeme všimnout a to hlavně v nočních hodinách na určitých místech v naší krajině míst, kde žáby překračují silnice a směřují do přilehlých rybníků. Migrují za účelem rozmnožování. Na těchto silničních úsecích je také k vidění spousta přejetých žab, které neměly to štěstí, a neunikly kolům projíždějících vozidel. Tam, kde to je možné se silnice opatřují bariérami a některé úseky se zcela uzavřou. Tak jako blízko mého města. Musím ale zmínit, že lidé, kterým příroda a její ochrana nic neříká, i tak projíždějí tímto úsekem a ohrožují tak bezpečný přechod obojživelníků do rybníků. 

Z lesa přímo do rybníku 

Několikátým rokem sleduji jednu lokalitu, kde se ve velkém počtu vyskytuje ropucha obecná. Frekventovaná komunikace, kterou překračují ropuchy na cestě do rybníků, kde se hodlají pářit se již několikátým rokem  opatřuje bariérou, která kopíruje silnici a svádí je do plastové roury umístěnou pod silnicí. Ta vyústí pár metrů od vody a je tak bezpečným přechodem pro desítky žab směřujících k vodním plochám. Podél silnice je ještě natažena folie, jejíž spodní okraj je v zemi. Po přibližně dvaceti metrech jsou také do půdy umístěny záchytné nádoby, do kterých žáby spadnou.  Osoba pověřená monitoringem celý úsek prochází třikrát denně a následně posbírá všechny jedince. Zaznamená počet a poté je přenese do blízkého rybníku. Přibližně za dva až tři měsíce od páření jsou na souši vidět první malé žabky velké jeden až dva centimetry.

 

Ropucha obecná, popis druhu (zdroj Wikipedie)

 

Související články:

Ropucha obecná, krátké ohlédnutí za žabí migrací

 

Galerie:

Ropucha obecná

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Fotografováno v dubnu 2016)

 

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


Nebyly přidány žádné komentáře.