Kategorie: Články

Rybník u Ražic, mezi volavkami I

Asi jsem byl ve správný čas na správném místě. Tak by se dalo popsat setkání s volavkami bílými a popelavými při cestě domů nedaleko Písku. Ale při další návštěvě lokality jsem ještě netušil, co mne opravdu čeká za zážitek. Volavky patří určitě k nejkrásnějším ptákům žijícím u nás. A ještě mne čekal jeden bonus v podobě páru čápa černého. Ale o tom někdy příště.

 

 

 

 

 

 

Volavčí teritorium

Při jednom návratu od syslů ze Strakonic, jsem to vzal trochu oklikou domů a zastavil se u jedné přírodní rezervace nedaleko Písku.  A tím je PR Řežabinec. Na silnici která vede z Písku do Strakonic je již delší dobu objížďka a tak jsem jezdil k syslům směr Kestřany. To je už jen malý kousek na PR Řežabinec. Nedaleko odtud je menší rybník kolem kterého jsem projížděl. A tehdy jsem si všiml, že na rybníku je několik volavek. Již delší dobu hledám vhodné místo, kde by se dalo dobře fotografovat tyto ptáky. Neváhal jsem ani chvilku a zařazuji zpátečku. Zaparkoval jsem auto a pomalu se přiblížil k rybníku. Na vodní ploše byly volavky bílé i popelavé. Napočítal jsem 15 jedinců. Říkám si že sem se musím vrátit. Obešel jsem rybník dokola a našel  nejvhodnější místo kde fotit.

 

 

 

 

 

 

Rybník plný volavek

Ten den, když jsem objevil toto úžasné místo jsem ještě netušil co mne bude čekat při příští návštěvě. Další cestu za volavkami jsem si naplánoval na sobotu. V odpoledních hodinách jsem si všiml, že na obloze přibylo dost oblačnosti. Začínám váhat zda má cenu vyrážet. Po chvilce váhání sedám do auta. Zpětně si říkám, že jsem udělal dobře. K rybníku jsem přijel kolem 15 hodiny. Na vodní ploše je několik volavek. Jak se začnu přibližovat k mému místu, kde rozložím foto-stan volavky se vznesou k obloze a sedají nedaleko na pole. Tehdy jsem si poprvé řekl, že jsem konečně na správném místě. Začínám počítat a končím u čísla 40. Rychle rozbalím fotokryt. Po chvilce strávené v krytu začínám litovat, že jsem si nevzal osušku na pot který ze mne teče proudem. Počasí se vybralo a bylo neskutečné vedro.

 

 

 

 

 

 

Návrat volavek, rybí hostina

První volavka od mého příchodu, kdy odlétli na nedaleké pole se ukázala okolo 18 hodiny večer. Volavky jsou velmi ostražité a okolní prostředí stále monitorují zda jim nehrozí nějaké nebezpečí. Sebemenší hluk a pro ně nepřijatelný pohyb neznámého objektu v okolí je pro ně důvodem opustit lokalitu kde se zdržují. Při čekání na jejich návrat  tu a tam prolétla volavka nad rybníkem. Domnívám se že zjišťovala, zda je prostředí bezpečné a mohou zpět. V devatenáct hodin už na rybníku bylo docela těsno. Pomalu přejíždím očima po ploše rybníku a dostávám se k číslu 38 volavek. Krásný to pohled. Ještě nikdy jsem nebyl tak blízko těmto ptákům. Několik se jich procházelo těsně před krytem kde jsem ani nedutal a jen mačkal spoušť. Myslím, že nejcenější fotografie pro mne je, když přímo před foto-krytem ulovila rybu a v klidu se pustila do hostiny. Bylo zajímavé sledovat jak tito ptáci loví a hodují. K volavkám jsem se ještě několikrát vrátil.  A třeba jen pozoroval způsob jejich života.

 

Související články:

Rybník u Ražic, mezi volavkami II

Vodouš bahenní, na skok k bahňákům

Čáp černý, malé překvapení

 

Galerie:

Volavka popelavá

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve druhém díle článku (Rybník u Ražic, mezi volavkami II), který bude následovat  budu pokračovat o volavkách bílých.

Při návratech na tuto lokalitu jsem zaregistroval také zvýšený pohyb bahňáků. Ale o tom někdy příště v dalším článku.

 

(Fotografováno v srpnu 2013)

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


, - odpovědět
Ahoj Michale, jdu si koupit klobouk abych měl co smeknout! 9 Nádherný fotky!
icon odpověděl(a)
Nepřeháněj 5 . Stále je co zlepšovat. Ale potěšilo.