Kategorie: Články

Skorec vodní, lesní potok na dně rokle

Sliboval jsem si to již dlouhou dobu, že se začnu víc věnovat našim pěvcům. Pro tento rok jsem si to dal jako předsevzetí. A jsem rád, že mi to prozatím docela vychází a mám štěstí na krásné lokality, kde je hlavně klid a dají se pořídit zajímavé snímky.

 

 

První setkání se skorcem vodním

Člověk který se zajímá o přírodu, má určité povědomí o druzích, které žijí v naší republice. Musím se přiznat, že spoustu druhů u nás žijících jsem ještě v reálu neviděl. Tento rok jsem ale měl štěstí. Při neplánované zastávce na cestě k Jirkovi, kterého jsem nabíral u něj doma v  den cesty do skleníku Fata Morgana za orchidejemi, jsem skorce konečně spatřil i já. Ten den jsem zastavil na malou přestávku nedaleko Týnce nad Sázavou u potoka lemujícího silnici.  Cestoval se mnou druhý kamarád, také Jirka a hovořili jsme o ptactvu. Shodou okolností právě o skorcích. A po chvilce konstatuji, že skorce vidím jen pár metrů od nás, jak se brouzdá  potokem a hledá potravu.

 

Pozorování skorce vodního, potok ukrytý na dně rokle

V den, kdy jsem je spatřil poprvé, jsem byl rozhodnut se na místo vrátit a zkusit štěstí. Ale s návratem jsem nepospíchal. Pár dní jsem o tom přemýšlel a říkal jsem si, že budu hledat vhodné místo nedaleko Písku.  Najít lokalitu blízko bydliště by bylo dobré i pro opakované návštěvy. Štěstěna stála na mé straně a objevil jsem nádherný čistý potok posetý kameny, které jsou porostlé mechem. Na mnoha místech vyčnívá z potoka skalní útvar, kde jsem skorce první dny jen pozoroval posedávat. Potok je zasazen v lesích na dně rokle a neustále se klikatí. Tudíš se dá najít mnoho zajímavých pohledů pro fotografování. Prošel jsem velkou část vodního toku, abych se pořádně seznámil z místem, kde se nejčastěji vyskytují, posedávají a hlavně, kde si umístím kryt na fotografování. Objevil jsem i samotné hnízdo, ale fotografování tam nebylo možné a také jsem je nechtěl přímo u hnízda rušit. Pozorování mi zabralo dva dni. Poté jsem se vydal již na ostré fotografování.



Stále bez fotky, přelety kolem krytu

Abych řekl pravdu tak první den fotografování bylo docela fiasko. Skorce jsem sice viděl, ale vytvořit kloudnou fotografii byl nadlidský výkon. Skorci jen prolétávali kolem krytu dál proti proudu jako by mi dávali najevo, že ty si fotku neuděláš. Další co mne napadlo bylo, že jim vadí samotný kryt. Bylo to něco nového co se objevilo v jejich teritoriu a byli proto víc ostražití. O skorcích je ale známo, že před člověkem prchají velmi brzo a na značnou vzdálenost. Zatím jsem nepropadal panice ale to, že to nebudé jen tak mi bylo jasné! Při dalších návštěvách jsem již fotografoval.



Mladá generace, přikrmování mláďat

Nejdříve jsem pozoroval dospělé skorce. Při další návštěvě mi přilétlo do těsné blízkosti krytu i mládě. Brouzdalo se potokem proti mému krytu a neustále hledalo potravu. Bylo jako potapěč. Někdy zmizelo zcela pod hladinou a bylo vidět jak se za pomocí křídel pohybuje po dně. Také jsem mohl pozorovat, jak je mládě ještě přikrmováno rodiči. Na lokalitu se budu určitě pravidelně vracet.

 

Související články:

Ledňáček říční, modrý drahokam české přírody

Červenka obecná, strašpytel z tůní

Rybník u Ražic, mezi volavkami I

Čáp černý, malé překvapení

Vodouš bahenní, na skok k bahňákům

Rybník u Ražic, mezi volavkami II

Brhlík lesní, dutina v dubu na hrázi rybníka

 

Skorec vodní, popis druhu, (zdroj Wikipedie)

 

Galerie:

Skorec vodní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotografováno v květnu 2016)

 

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


, Smutne konstatovanie. odpovědět
Fotograf sa stava fotografom, ak najde vlastnu cestu, vytvori vlastny podpis. V tomto pripade fotograf sa rozhodol kopirovat napady ineho fotografa. "Ondreja Prosickeho" .