Kategorie: Články

Smrkovník plazivý z Šumavského podhůří

Již v samotném názvu této vzácné orchideje máme nápovědu ve kterých místech ji můžeme spatřit. Jsou jím stinné smrkové nebo borové lesy. Ale i lesy smíšené. Rostlinu můžeme najít i na stinných místech opuštěných vápencových lomů. Navštívil jsem dvě lokality. Jednu v Jihočeském kraji a tu druhou v Plzeňském kraji.

 

 

 

Hledání nových druhů

Nejraději  mám, pokud si mohu místa, kde  se orchideje  vyskytují najít a dohledat sám. Podle  informací, které si najdu na internetu,  nebo v knize. Pokud  to člověka opravdu zajímá a touží jednotlivé druhy vidět v reálu, není to až takový problém. Informace jsou dostupné. Jen se tomu musí věnovat nějaký čas. O to větší je pak radost, když rostlinu najdete.  Myslím, že při fotografování  jsem rád samotář. Ale  také musím dodat, že když  někdo dělá občas při fotografování společnost je to fajn.

 

Smrkovník plazivý  z borového a smrkového lesa

U této orchideje jsem měl v hledáčku jednu lokalitu v Šumavském podhůří. Přesné místo jsem  nevěděl, tudíž  jsem se  musel  připravit ji dohledávat. Začal jsem se těšit. Protože to je vždy takové malé dobrodružství s nejasným výsledkem.  Pak jsem ale dostal tip   na jedno místo  nedaleko  Strakonic. Je to blíž než mnou  vytipovaná lokalita, a také  proč  nevyužít  jakoukoliv  příležitost. Orchidej  jsem hledal tři hodiny bez úspěchu. V literatuře  se uvádí, že samotná  rostlina může  dosahovat  výšky 10-30 cm. Což by neměl  být tedy  až takový  problém  při  hledání. Rostliny  které  jsem  o pár dní později  viděl já, měly  výšku od 10 do 15 cm. Ale já měl problém  smrkovník vůbec najít (na první lokalitě)!  Místem byl borový les s poměrně vysokou travouNěkdy  máte něco před nosem a stejně to nevidíte. A o tom to je. Občas  nadáváte, že ji nemůžete najít, ale v podstatě jste šťastni. Říkal jsem si, že se tam ještě vrátím. Uběhlo  pár dní a já se rozjel na prvně  zmíněnou  lokalitu. Tady byla rostlina pro změnu ve  smrkovém lese. Vedle smrkovníku plazivého  jsem také našel další  druh orchideje a to  kruštík širolistý pravý.  Jistý  jsem si  ale nebyl, že to je právě on. Později jsem si ji ještě ověřil abych měl jistotu.

 

Smrkovník plazivý, popis druhu, (zdroj Wikipedie)

 

Související články:

Dva květnové dny u orchidejí v Bílých Karpatech

Vstavač kukačka, svítání u orchidejí

Vstavač bledý, orchideje za plotem

Vstavač kukačka, orchideje v ranní rose

Litoměřicko, za orchidejemi do Českého středohoří

Vstavač nachový od Litoměřic, oblast bohatá na orchideje

Vstavač vojenský, poprvé u orchidejí v Bílých Karpatech

Orchidejová sezóna, první kilometry za orchidejemi

Okrotice červená, orchidej ukrytá v lese

Orchideje v červnu, Šumava plná orchidejí

Vstavač bledý, na poslední chvíli

Orchideje, krása na dosah ruky

Šumavské orchideje, návrat na Šumavu

Střevíčník pantoflíček, klenot z Jižních Čech

Hlístník hnízdák, nenápadná orchidej

Orchideje na ostrově Runde, prstnatec plamatý

Vstavač kukačka pod Javorníkem a u Českého Krumlova, rozkvetlá Šumava

 

Galerie:

Smrkovník plazivý

 

 

 

 

 

 

 

(Fotografováno v červenci 2020)

 

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


Nebyly přidány žádné komentáře.