Kategorie: Články

Střevíčník pantoflíček, klenot z Jižních Čech

Střevíčník pantoflíček. Nevím, zda bych ho měl nazvat jako nejkrásnější Českou orchidejí, ale určitě patří k těm nejzajímavějším, které u nás rostou a zároveň přitahují naši pozornost svým vzhledem. Orchideje, které rostou v našich podmínkách jsou krásné myslím všechny.

 

 

 

 

Hledání střevíčníku pantoflíčku

Pokud se vydávám za focením orchidejí, tak se vždy snažím daný druh, pokud to jde hledat v Jižních Čechách. Né že bych nechtěl cestovat mimo svůj region, ale rád bych co nejvíce druhů  viděl tady na jihu. Člověk se snaží vidět celý Svět a někdy pořádně ani nezná přírodu, kterou má nejblíž. Jinak tomu nebylo ani při hledání této krásné orchideje. Využil jsem proto volných dní a rozjel se na předem zjištěné místo, kde se má střevíčník pantoflíček nacházet. Tato rostlina se u nás vyskytuje na mnoha místech. Najdeme ho jak v jižních Čechách, severní Moravě, Českém středohoří tak i v Bílých Karpatech.

 

Střevíčník pantoflíček z Jižních Čech

Lokalita na jihu Čech o které vím se nachází poblíž malé obce. Auto nechávám na okraji obce a vydávám se lesní cestou k místu, kde roste. Odhadem po sto metrech přicházím na rozcestí, kde se dávám v pravo a začínám stoupat do svahu. Okolní prostředí se začíná měnit v hustý jehličnatý les. Chvilku stoupám pěšinou a přede mnou se objevuje další, ale již né tak patrné rozcestí. V místě se vykytuje něco okolo patnácti rostlin. Malou chvilku mi trvalo než jsem ono místo našel, protože je trochu stranou mimo pěšinu, která vede lesem. O to poutavější a zábavnější  bylo její hledání. Když jsem pantoflíček poprvé spatřil doslova mne uchvátil svou krásou a velikostí samotného žlutého květu. Střevíčník zde roste ve smíšeném lesním porostu ve dvou trsích. Jeden trs byl v plném květu a druhý potřeboval do plného květu tak týden. Pokud budu mít příležitost určitě se ještě na místě zastavím.

 

Související články:

Okrotice červená, orchidej ukrytá v lese

Orchideje v červnu, Šumava plná orchidejí

Vstavač bledý, na poslední chvíli

Orchideje, krása na dosah ruky

Šumavské orchideje, návrat na Šumavu

Hlístník hnízdák, nenápadná orchidej

Orchideje na ostrově Runde, prstnatec plamatý

Vstavač kukačka pod Javorníkem a u Českého Krumlova, rozkvetlá Šumava

 

Střevíčník pantoflíček, popis druhu, (zdroj Wikipedie)

 

Galerie:

Střevíčník pantoflíček

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotografováno v roce 2014)

 

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


Nebyly přidány žádné komentáře.