Kategorie: Články

Vstavač vojenský, poprvé u orchidejí v Bílých Karpatech

O návštěvě bohatých orchidejových lokalit v Bílých Karpatech jsem uvažoval již několik let. Při nedávné cestě na Slovensko jsem toho využil a zastavil se na dvou lokalitách kde jsem strávil jeden celý den u vstavače vojenského a vstavače bledého. Tořič včelonosný a čmelákovitý mi zůstal prozatím skryt a nebo bylo ještě brzo. Zatím jsem si zřejmně nezasloužil jeho spatření. Tak někdy příště.

 

 

 

Cesta do Bílých Karpat

Na jedenáctého května jsem měl naplánovanou cestu na Slovensko, kde jsem měl strávit pět dní.   Během sobotního dopoledne devátého května jsem se rozhodl, že vyrazím dřív a navštívím tak konečně pár lokalit s orchidejemi v Bílých Karpatech a dál na Slovensko budu pokračovat v pondělí ráno. Sbalil jsem si fototechniku a všechny potřebné věci pro pobyt na Slovensku a přibalil ještě vše ostatní na fotografování flory. Ještě před samotným odjezdem jsem si zařídil na doporučení mé kamarádky Lenky ubytování nedaleko první lokality. Jak dobré rozhodnutí se to ukázalo ihned druhý den ráno když jsem mohl pěšky za pár minut dojít na první lokalitu. Na penzion jsem dorazil někdy kolem devatenácté hodiny. Pokoj byl již připravený a já se mohl bez zdržování ihned ubytovat a dát si ještě dobrou večeři. Po dobrém jídle a osvěžujícím pivu jsem šel spát a těšil se na ráno až se konečně vydám na orchideje.

 

Vstavač vojenský, poprvé u orchidejí v Bílých Karpatech

Na konec jsem navštívil lokality dvě. Ona dvě místa kde jsem se pohyboval byla bohatá na výskyt orchideje s názvem vstavač vojenský. Ale nebyla to jediná orchidej která na lokalitách rostla. Na první mimo vstavač vojenský můžeme spatřit vstavač bledý (ten který navštěvuji nedaleko mého bydliště je ale mnohem menší) tady byla rostlina dvakrát možná třikrát tak velká. Dále pak tořič včelonosný. Na druhém stanovišti se krom vstavače vojenského nalézal tořič čmelákovitý. Tořiče ale ještě nekvetly a nebo zůstali skryty mému zraku. Vstavač vojenský, další orchidej se kterou jsem se setkal poprvé a chvilky strávené s ní byly více než příjemné. Krajina Bílých Karpat je doslova čarovná a každého jejího návštěvníka dřív či později musí oslovit tak jako mne. Už dnes vím, že se mnohokrát vrátím. Tento rok se do Bílých Karpat již zřejmně nedostanu z časových důvodů, ale příští rok si to zcela jistě velmi rád vynahradím.

 

Související články:

Orchidejová sezóna, první kilometry za orchidejemi

Okrotice červená, orchidej ukrytá v lese

Orchideje v červnu, Šumava plná orchidejí

Vstavač bledý, na poslední chvíli

Orchideje, krása na dosah ruky

Šumavské orchideje, návrat na Šumavu

Střevíčník pantoflíček, klenot z Jižních Čech

Hlístník hnízdák, nenápadná orchidej

Orchideje na ostrově Runde, prstnatec plamatý

Vstavač kukačka pod Javorníkem a u Českého Krumlova, rozkvetlá Šumava

 

Vstavač vojenský, popis druhu, (zdroj kvetenacr.cz)

 

Galerie:

Vstavač vojenský

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Fotografováno v květnu 2015)

 

Galerie

print Formát pro tisk

Komentáře


Nebyly přidány žádné komentáře.